PISMO 16.11.2002. 9.09 PM (O razumevanju)

Razumevanje je protok fluida sopstvenosti i spajanje sa drugom osobom. Tek kada se uspostavi fluid tada je moguće i razumevanje. Ljubav je posledica razumevanja.

Da bi smo razumeli jedno drugo prvenstveno moramo da govorimo istim jezikom, odnosno da identično tumačimo određene reči. To je u vezi razumevanja putem razmena reči. Ali ono pravo razumevanje dešava se kroz pogled, kroz misao, kada se duše dodirnu i kada je razumevanje jednostavno način komunikacije. U takvom, božanskom dodiru, razumevanje je trenutno i nema potrebe za mnogo reči.



Opusti se, oseti (me kao) svog sagovornika, otvori dušu i razumevanje će teći, nesputano sopstvenim projekcijama.

Takvo razumevanje je na nivou iskonske komunikacije i samo takvo razumevanje je zaista razumevanje. Sva druga razumevanja su samo tumačenja onoga što sagovornik kaže. Još teži oblik pokušaja razumevanja je kada "prevodiš" reči sagovornika, u pokušaju da ga, shvatanjem šta zapravo želi da kaže, približiš sebi. Ali takvo razumevanje, odnosno takav način komunikacije, je unapred osuđen na propast. Na žalost, u ovom svetu, kakav poznajemo, to je jedini vid komunikacije.

Tvoja (uvek u potrazi za iskonskim)

Z.

No comments:

Post a Comment