Preljuba

Čitav svet se srušio u paramparčad, kao razbijena kristalna posuda. On me je prevario! Nisam verovala svojim ušima dok mi je, ne pitan, priznavao svoje neverstvo, da bi olakšao sopstvenu savest. Očekivala sam da će do preljube doći, ali smatrala sam da će se to dogoditi tek posle nekoliko godina zajedničkog življenja. Ovo je došlo kao grom iz vedra neba.

Ako već kažem da sam očekivala da će se desiti “kasnije”, da li ja to smatram da je preljuba neminovna?

I jeste i nije. Preciznog odgovora nema. Androgin u svojoj potpunosti ne poznaje pojam ljubomore, ni neverstva. Obični smrtnici neprekidno su u tome, u mislima ili na delu svejedno.

Toliko sam šokirana da ne mogu otvoreno da govorim o tome, iako želim, jer reči će mi pomoći da se ispraznim i istovremeno razumem ovo što se desilo.

Reči, kao materijalizovana energija, zaista mogu da isprazne višak energije koji se oseća kao jak emotivni pritisak, tako da razgovor o bolu donosi olakšanje. Krenimo ipak od početka, ponovo analizirajući proces spajanja, da bi smo, posmatrano sa druge strane, sagledali proces odvajanja, kao i uzroke koji su doveli do njega.

Čovek se od samog rodjenja oseća nepotpuno, tražeći, apsolutnu ljubav apsolutno bliske osobe, da bi se osetio celovitim. Novorodjenče to traži i dobija od majke. Odrastanjem ta veza suptilno slabi, ali nikada se ne može prekinuti u potpunosti, bez obzira na odnos koji se stvori tokom života. Tokom prenatalnog perioda dete i majka zaista poseduju jednu zajedničku svest, koja se rodjenjem transformiše u dve nove svesti – nediferenciranu svest deteta i transformisanu svest majke. Na arhetipskom planu ovo predstavlja odvajanje od Kosmičke svesti i razvoj novorodjene svesti kod oboje, u novu, individualnu i novim iskustvima obogaćenu svest. 

To prvobitno saznanje o postojanju zajedničke svesti, čini bitan preduslov za kasniju neprekidnu težnju za ujedinjenjem sa drugom svešću, radi stvaranja nove svesti i istovremenog obogaćivanja sopstvene. U psihologiji je poznato da se loš odnos sa majkom nesvesno projektuje na partnera, stvarajući konflikt na samom početku veze. Medjutim, odnos deteta prema majci i njegova izneverena očekivanja u vezi njenog stava prema njemu, predstavlja odraz nediferencirane svesti, a situacije predstavljaju gradivni materijal iskustava kojima se svest deteta obogaćuje, do individuacije kao konačnog odvajanja od kolektivne svesti. Individuacija predstavlja osvešćenje pojedinca, njegova sopstvena unutrašnja spoznaja sopstvenosti i tek kao takav čovek može da spozna onaj deo sopstvenosti koji traži dopunu u biću suprotnog pola. Ta potreba oličena je u neprekidnoj potrazi za drugom osobom sa kojom će se stvoriti nova, zajednička, Androgina svest.

Početni impuls privlačenja i spajanja muškarca i žene dešava se prvobitno na Primarnom planu sa, aspekta razuma taj prvi impuls je najčešće neobjašnjiv. Dovoljan je pogled ili boja glasa da trenutno signalizira izdvajanje date osobe iz mase ostalih koji su prisutni u tvom okruženju. Glas je, kao i otisak prsta, manifestovani odraz Lične note, stoga je neponovljiv i jedinstven samo za tu osobu. Oči su veoma jak izvor lične energije, njima se energija istovremeno i prima i emituje, tako da susret dva pogleda predstavlja susret dve svesti. Ukoliko se oseti izvesna istovetnost u energetskim nivoima, telo reaguje drhtajem signalizirajući visok energetski napon i dajući jasan signal prepoznavanja. Tako je primarni kontakt uspostavljen.

U neometanom toku, neometenom od strane Sekudarne ličnosti, kao i uticaja neposrednog okruženja koje direktno utiče na stavove i ponašanja same Sekundarne ličnosti, bliskost se uspostavlja veoma brzo i lako, seks je opušten i spontan, a telepatska veza donprinosi učvršćenju zajedničke svesti, do koje se dolazi svim ovim putevima. Ovo je čista, pojednostavljena teorija.

U praksi su stvari malo drugačije. Primarni impuls prepoznavanja svakako se dešava veoma često, jer u slučaju impulsa koji dodje iz Primarnog, Sekundarno je nemoćno u prvom trenutku. Medjutim, mnogo su češći slučajevi oponašanja Primarnog, gde se partner traži radi zadovoljenja statusa ozbiljne osobe ili radi čiste zabave. Od partnera se očekuje da zadovolji društvene norme, koje su mimikrijom postale i lične norme, kao i da služi kao zabava u dokolici, odnosno da pruži uživanje. Otuda reč »zabavljanje« kao jedan od sinonima za ljubavnu vezu.

U tvom slučaju impuls Primarnog bio je veoma jak, stvarajući od vaše ljubavi jaku vezu od samog početka. Sve dok stvar nije prešla u javnost, dok ste vreme provodili bez drugih ljudi, sve je funkcionisalo prilično dobro. Sitni konflikti koji su se javljali i ukazivali na povremeno ispoljenje Sekundarne ličnosti, brzo su bivali prevazidjeni, jer neometan protok lične energije donosio je osećaj neizmerne ljubavi. Ulaskom u javni život, a on je bio neminovan, na scenu je stupila Sekundarna ličnost ne samo u odnosima sa javnošću već i u odnosu jedno prema drugome. Primarni kontakt i dalje postoji, ali usled »retke upotrebe« biva potisnut u stranu. Izliv nežnosti recimo, u trenutku kada se oseti, predstavlja odraz Primarnog, a Sekundarno ga smatra za neprimereno ponašanje. Ženama je, obzirom da su suštinski duhovne i samim tim »nerazumne«, donekle dozvoljeno da se prenemažu u javnosti, ali takvo ponašanje smatra se izveštačenim. Muškarcu to ni u kom slučaju nije dozvoljeno, a zabrana takvog ponašanja oličena je u opštoj osudi od strane okoline. Obzirom da okolnosti zajedničkog življenja neminovno podrazumevaju ne samo odnos sa drugim ljudima, već i potrebu za praktičnim stvarima, Sekundarna ličnost polako, ali sigurno zauzima čitav odnos, preuzimajući ljubav u svoj domen.

Primarni plan se aktivira vodjenjem ljubavi, a to se dešava najčešće noću. Zašto onda »retka upotreba« Primarnog plana?

Kada Sekundarna ličnost preovlada, od vodjenja ljubavi ostanu samo uobičajeni pokreti u tehničkom smislu. Medjutim, u pravu si kada kažeš da je noć vreme za Primarno. Tada dvoje ostaju sami, u krevetu su i fizički veoma blizu jedno drugome, tako da se energetska veza uspostavlja, a najčešće se na taj način i obnavlja. Seks je logična posledica primanja energije partnera mada, sveden na nivo Sekundarnog, predstavlja samo energetsko pražnjenje pojačanog visokog napona. U takvim okolnostima orgazam je osigurač koji sprečava da napon postane prejak, a nezadovoljna duša teši se mišlju da je korisnije noć provesti u spavanju, da bi se sutra nastavilo sa radom. 

Upravo ovo duboko i najčešće potisnuto nezadovoljnstvo, navodi jednog od partnera, a ponekad i oba, da utehu i zadovoljenje Duha potraže na drugoj strani. Reč »neverstvo« predstavlja samo frazu, čak i reč »preljuba« koja je primenljivija, ne može da zadovolji suštinu, jer ona je odavno izgubljena, tačnije zagubljena. Motiv koji preljubnika navodi na taj čin je potreba da ponovo dosegne Primarno kroz neku drugu, novu osobu za koju se nada da će mu doneti ono što očekuje.
Čitav ovaj proces nesvesno si prepoznala, jer vidjan je mnogo puta kod mnogih parova. Otuda tvoje očekivanje da će se preljuba dogoditi kad tad. Čak je takvo verovanje stvaralo preduslov u tvojoj svesti da ti jednog dana učiniš taj korak, medjutim on te je preduhitrio.

Otkuda onda ovaj bol koji me razara? Najradije bih ga napustila, ali osećam da bez njega ne mogu da živim. Stoga ostajem pored njega, iako strašno patim.

Pojavljivanje i dominacija Sekundarne ličnosti je logična pojava, ali ne dogadja se istovremeno, kao u slučaju Primarnog, niti se razvija istim tempom. On je u svoju Sekundarnu ličnost prešao nešto ranije od tebe, zato je i načinio prvi korak ka preljubi, koja je u njegovom slučaju bila čist odraz Sekundarnog, odnosno potreba za dokazivanjem sopstvene muževnosti. Obzirom da je Primarni plan još uvek prisutan u vašem odnosu, logično je što je osetio grižu savesti i potrebu da ispovedi greh, jer to je u ovom trenutku zaista bio greh.

Ispoljena svest uvek zahteva telo kao nosioca, mada to ne mora uvek da bude fizičko telo. Stoga Androgina svest podrazumeva Androgino biće, fluidno telo stvoreno energijom dvoje koji se vole. Ljubavlju i uzajamnim prožimanjem Androgino biće se gradi i učvršćuje, čime se povratnom vezom učvršćuje ljubav koju osećate jedno prema drugom. Bol koji osećaš posledica je cepanja energetskog (tkiva) tela, jer cepanje tkiva uvek donosi bol. Što je energetski fluid gušći, on je čvršći, materijalniji i njegovo otkidanje donosi bol, koji skoro da može da se meri sa bolom fizičke prirode. Njegovo priznavanje preljube omogućilo ti je da verifikuješ sopstvene osećaje, koje si do sada doživljavala kao sumnje da nešto nije u redu. Ljubomora može da bude fikcija, ali najčešće je osećaj odvajanja partnera prvo doživljen kao sumnja da je proces odvajanja započeo, a zatim dolazi ljubomora kao pokušaj da se taj proces spreči i istovremeno zaustavi.

Osećam da je polovina moje ljubavi prema njemu nepovratno otišla. I dalje ga volim, ali on više nije centar mog sveta.

Šok koji si doživela preveo te je na novu ravan svesti, šok uvek tako deluje, medjutim mogla si da ga iskoristiš kao odskočnu dasku i vineš se u više sfere, čime bi tvoje energetske vibracije postale drugačije. Ovako, povlačenjem u sopstvene okvire ti se samo učvrstila okvir Sekundarne ličnosti pa, umesto da živite zajedno, živećete jedno pored drugog.

Šta se u ovom slučaju dešava sa Androginom?

On bledi i nestaje, kao posuda sa vodom u koju se ne doliva nova tečnost i jednog dana ona postane prazna. Od Androgina može da ostane samo ljuštura, kao vidljiv dokaz da je tu nekada bilo sadržine. Ljušturu sačinjavaju poljupci pri susretu i razmena nežnih reči bez unutrašnjih emocija koje bi trebalo da ih prate, postupci koji su postali samo forma i znak da par trenutno nije u svadji, mada oboje vrlo dobro znaju (i vrlo dobro ne žele sebi da priznaju) da je sve samo farsa. Kod parova koji su potpuno razbili Androgina, javlja se konstantna netrpeljivost koja je vidljiva u svakom trenutku.

No comments:

Post a Comment