Želja i kreativnost

Želja i kreativnost se međusobno dopunjuju jer i kreativnost se može, na neki način, doživeti kao želja. Kreativnost je zapravo potreba za stvaranjem, a i želja se može definisati kao potreba. Ovo ukazuje na njihov zajednički izvor, a to je čovek sa svojim htenjima. Osnovno htenje svakog čoveka je iskazivanje, izražavanje, potreba za potvrđivanjem sopstva i kroz njega, sopstvenog postojanja. Osećaj postojanja može se doživeti kroz priznanje okruženja, što se naziva uspehom u svetovnom vidu, a može se doživeti i kroz lični osećaj postojanja, što je uspeh u duhovnom vidu.

Kreativnost, stoga, ima dvostruku prirodu: svetovna i duhovna. Ona svetovna kreativnost uvek kao konačni cilj vidi publiku i aplauze. Kreativnost koja izvire iz duha nema konačnost, ona je čista manifestacija života. Možemo čak reći samodovoljnost, bez negativnog konteksta u ovoj reči. Samodovoljnost kao čisto postojanje.



Želja uvek dolazi iz osećaja JA. To JA je ono što želi da bude zadovoljeno, bilo da je u pitanju elementarna glad ili jednostavna želja za slatkišima. Želja je potreba za zadovoljenjem sebe, želja je upijanje okruženja u sebe. U želji je pogled uvek okrenut van, prema spolja, jer tamo se nalaze objekti njenog zadovoljenja. Trenutnog zadovoljenja, jer osnovna priroda želje je želja i svaka zadovoljena želja geometrijskom progresijom rađa nove želje.

Tačka želje je tačka uviranja.

Kreativnost takođe dolazi iz osećaja JA, ali ovo Ja traži da bude ispoljeno, bilo da je ispoljenje kroz radost, kao čist osećaj postojanja, bilo da je materijalizovano kroz svaki vid umetničkog stvaranja.

Tačka kreativnosti je tačka izviranja.

Zajednički element i želje i kreativnosti je posvećenost. Ukoliko je želja jaka, onda se potreba za njenim ostvarenjem naziva fanatizam. To je put postizanja željenog cilja. U kreativnosti je posvećenost takođe jedini pokretački motiv, jer u totalnoj kreativnosti doživljava se ekstaza potpune posvećenosti. Reč "ekstaza" i inače znači "biti van", a u osećaju posvećenosti nestaje osećaj sopstva kao izdvojenog entiteta. Osećaj ekstaze je osećaj jedinstva sa čitavim životom u svim njegovim manifestacijama.

Želja takođe može dovesti svest u ekstazu, to je gutanje života.

Kreativnost je isijavanje života.

No comments:

Post a Comment