Sanjarenje je privilegija svih nezadovoljnika

Snove, koje imaju i mali i veliki ljudi, možemo nazvati oslikanim željama. Taj san se sanja otvorenih očiju, najčešće u trenucima odmora, kada misao slobodno bludi otvorenim prostranstvima svesti. To je privilegija svih nezadovoljnika, bilo da nemaju, bilo da imaju sve, ali nemaju mir za koji su verovali da će im doneti materijalno blagostanje ili ispunjavanje svih traženih normi života. Ovaj san se zove sanjarenje.


Čovek u sanjarenju najčešće nije svestan realnosti u kojoj je, njegova potpuna pažnja usmerena je na slike lagodnosti koje plove njegovom svešću, krajnje nenaporno i opušteno. Sanjarenje je nadomeštanje nezadovoljavajuće stvarnosti i u sebi nosi rajske elemente: za ovu aktivnost nije potreban nikakav trud, sve je lagano i lepo, sve je na dohvat ruke. Ove lake i poletne slike obično su jednostavni odmor uma, jer često se sanjarenje završava uvidom da su to ipak bile samo želje koje se ne mogu ostvariti. 

    Sanjarenje, s druge strane, ako se stalno kreće oko iste slike, odnosno oko iste teme, može da predstavlja opušteno trasiranje pravca budućeg življenja. Um koji je savršeno koncentrisan na samo jednu želju, sanjarenjem može da je oživi i ona jednoga dana postaje realnost. Obzirom da je ovo ponavljanje vizije same Duše, odraz njene istinske želje, kada se ovakvi snovi ostvare oni nose duboko unutrašnje zadovoljstvo zbog življenja ispravnog života. Života skrojenog po meri samog čoveka. Ne mora to biti neko generalno postignuće. Najveća nagrada je spokoj koji je u samom čoveku i koji mu niko ne može narušiti.

San, kao sanjarenje, je ostvarenje slobode misli, jer u sanjarenju misao je opuštena i plovi lagano nekim svojim putevima. U snu, kao noćnom doživljavanju, nema misli. Ali ono što generalno znam je da je noćni san prepun doživljavanja, emocija i boja, u noćnom snu je sve moguće (pa čak i to da odsečem sebi glavu i vidim kako ona leži na tlu). U snu je moguća komunikacija sa likovima sna, ali misao kao misao, misao kao neizgovorena reč ne postoji.

Noćni san je odraz čiste istine i Čistog bića, jer u snu nema laži. Čak i ako sanjam neku osobu, a to nije njen ovozemaljski lik, ja sam svesna i toga koga sanjam i toga da to nije lik koji poznajem a ipak je to ta osoba. Na javi ako određena osoba nema određeni lik onda je u pitanju laž. U snu nema laži. Sve jeste, pa čak i kada nije logično po ovozemaljskim zakonima stvarnosti. U snu nam je sve jasno, osim kada se probudimo. Tada nam jedino nije jasno zašto smo sanjali to što smo sanjali i kakav je značaj sna.

   

No comments:

Post a Comment