Platonska ljubav

Skrhana sam i slomljena njegovim rečima, njegovim stavovima, načinom na koji živim. U meni je zamrlo sve, osim nade da ipak postoji pravi, da sam sa ovim muškarcem duboko pogrešila. Spoznajem da je ta nada istovremeno početak i kraj ciklusa. Kao Ouroboros, zmija koja guta sopstveni rep.

Ostajem tu gde jesam, gde bih inače krenula? Pristajem na nepreglednu monotoniju navike zajedničkog življenja, kad gle! Nada mi pokaza nevino plave oči jednog muškarca i osmeh pun razumevanja. Ali, ne ovoga puta neću krenuti putem strasti, na kraju uvek završimo u Djavoljem loncu. Ovog muškarca ću voleti čisto, platonski.

Može li se na ovaj način doći do Androgine svesti, bez telesnog spajanja i zajedničkog življenja?

Svi putevi vode u Rim, sve religije govore o istom – samo različitim jezicima – sve ljubavi izmedju muškarca i žene su drugačije i sve vode ka stvaranju Androgina.

Platonska ljubav, u značenju ljubavi bez telesnog dodira, predstavlja onu krajnju varijantu dosezanja cilja, kada su drugi načini nedostupni. Taj put je veoma blag, ali i veoma, veoma dug. U slučaju da imate dovoljno strpljenja za dovoljan broj godina koji je pred vama, čin vašeg vodjenja ljubavi, koji bi došao na samom kraju bio bi istovremeno i jedini, jer eksplozija nagomilanih emocija u orgazmičkom prasku spojila bi vaše svesti u apsolutno jedinstvo. Time bi ste preskočili mnoge stepene telesnog predavanja i upijanja jedno u drugo, ali istovremeno bi ste preskočili i konflikte koji dovode do rascepa i privremenog odvajanja jedno od drugog.

Da li se Platonska ljubav razlikuje od uobičajene ljubavi izmedju muškarca i žene?

Ako ljubav uporedimo sa rekom koja teče ka svom ušću, Platonska ljubav je reka kojoj je branom premešten tok, pa ona teče nekim novim putem. Branu si ti sama postavila, odbijanjem bilo kakvog telesnog kontakta, a njemu si ostavila mogućnost da se ili prilagodi tvom toku ili ode svojim pravcem. Njemu je jako stalo do tebe i ponovo nada, ovoga puta u njegovoj svesti, navela ga je da započne novi ciklus ljubavi, sasvim nov i nedoživljen do sada. Ipak, nada mu suptilno šapuće na uvo da će reka vrludanjem pronaći staro korito i ponovo se vratiti u normalan tok.

Rekoh da si branu postavila ti sama, a postavila si je otporom prema seksu koji je postao gadjenje. Negiranjem seksa, kao neophodnog elementa ljubavne veze, ti si “odsekla” mogućnost prizemljenja ljubavi i ostavila je da lebdi u eteričnim sferama, gde misliš da zapravo pripada. Tu si potpuno u pravu, ljubav se nazi u eteričnim sferama, ali ona odatle dolazi, težeći da se prizemlji i materijalizuje, radjajući novu, transformisanu svest. Tek u dodiru sa zemljom, sa materijom, kada isprazni svoj električni naboj, ona može da se vine nazad, obogaćena novim sadržajem.

Platonska ljubav ima svojih prednosti nad standardnim ljubavnim odnosom. Onemogućena da se ispolji kroz razmenu energije dodirom, a razmena energije je osnovna manifestacija ljubavi, ona nužno bira sve moguće načine da bi se održala. Obzirom da se volite sa bezbedne udaljenosti (da sutra niko za vas ne bi mogao da kaže da ste bili ljubavnici, i time se poneli nemoralno) oboje nesvesno podržavate te suptilne načine za prenos i razmenu energije. Negovanje takvog odnosa, jednog trenutka vas je doslovce priključilo jedno na drugo i uspostavili ste telepatsku komunikaciju, kao i osećaj skoro fizičkog prisustva onog drugog, čak i kada niste fizički zajedno. Ovo je jedan bitan stepenik više ka stvaranju Androgine svesti. Ukoliko istrajete na tom dugom putu, uz konstantno očišćenje sopstvene svesti od naslaga Sekundarnog, vaša suptilna veza postajaće sve čvršće i sve jača, dok jednog trenutka ne ostvarite krajnji cilj, kada se reka uliva u Okean.

Rekla bih da ovakav odnos isključuje ljubomoru, jer on ni jednog trenutka nije pokazao nelagodnost zato što zvanično pripadamo nekom drugom, a ni ja nisam uznemirena saznanjem da on živi sa drugom ženom i leže u zajednički krevet sa njom.

Govoriću o tvom osećaju mada isto važi i za njega. Nisi ljubomorna, zato što je ovaj osećaj vrlo poseban, samim tim i vrlo značajan. Ti si nešto izuzetno u njegovoj svesti, kao i on u tvojoj i upravo taj osećaj daje ti sigurnost da nećeš biti ugrožena. To što on spava sa svojom ženom i možda ima seksualne odnose sa njom, tebe ne uznemirava, čak i ne razmišljaš o tome, jer znaš na kom nivou svesti se sve dogadja. Intenziviranjem vašeg odnosa pojačaće se i telepatska veza, istovremeno oplemenjujući vaše pojedinačne svesti i ljubomora može da se pojavi tek kada osetiš da je on osećaj obožavanja, do sada upućivan isključivo tebi, prebacio na drugu ženu. Doduše, ljubomoru ćeš osetiti samo u slučaju da te ljubav nije u potpunosti očistila od naslaga Sekundarne ličnosti i tada ćeš reći: “Gde ćeš, ti si moj!?” - iako na fizičkom planu nikada nije ni bio tvoj. Ako tvoja svest bude čista, shvatićeš da ni na jednom planu on ne može da bude tvoj, jer Androgin nije spajanje po sili zakona, već voljno prepuštanje sopstvene svesti u osmozu sa drugom svešću. Ukoliko si čiste svesti, a osetiš njegovo odvajanje od sebe, znaćeš da nije spreman za Kosmički ples i da je zato svoju svest usmerio ka drugoj ženi, koja je manji izazov. Ili se bar njemu tako čini. Tada ćeš to prihvatiti kao činjenicu i neće te boleti to što se dešava. Čak nećeš reći ni “šteta”, jer nije. Šteta je ubrati nedozrelo voće, sazrelo ono otpada samo.

Kako je moguće da nikada nismo bili u konfliktu, nikada nismo povredili jedno drugo, osim kada mu kažem: “ne dodiruj me” – onda kada osetim da je njegova želja za dodirom postala jaka. Tada on bude povredjen, ali kratko.

Povredjivanje uvek dolazi iz neispunjenih očekivanja. Vas dvoje uglavnom ne očekujete ništa jedno od drugog, osim što on ipak priželjkuje da vaš odnos predje u poznatu ravan, zato ga jedino to povredjuje sa tvoje strane. Vi ne stvarate perspektivu od vaše ljubavi, ona se dešava SADA i vi uživate u njoj dok traje. Povredjivanje partnera je takodje način da se dobije njegova energija, iskazana kroz bes, u trenucima emotivnog zanemarivanja. Vama to nije potrebno, jer svakog trenutka ste otvoreni jedno prema drugom. Uvrede su takodje nemoguće, jer samo Sekundarno može da se uvredi, a vaš kontakt se odvija mahom na Primarnoj ravni. Telepatija omogućuje savršeno razumevanje, bez obzira na značaj koji inače pridajete odredjenim rečima.

Jednom rečju savršena veza. A ako je tako, zašto se ljudi upuštaju u veze ili ljubav prožetu seksom, kao neophodnim elementom, kada je po ovome Platonska ljubav savršena ljubav?

Ljubav je čista manifestacija Centrifugalne sile, sile privlačenja, tako da je fizičko privlačenje i spajanje neminovnost. Dva magneta će se neminovno spojiti, ako se nadju na kritičnoj udaljenosti, nikakav razum ih neće sprečiti u tome. Isto važi za vas dvoje. Prvi susret u povoljnim okolnostima dovešće do fizičkog spajanja, bez obzira na svest o prednosti Platonske ljubavi. Medjutim, pošto si ti ta koja je postavila branu, takodje si ti ta koja vešto balansira situacije, ne dozvoljavajući da se dogodi kritičan momenat kada će spajanje biti neminovnost, jer ako se Sila pojavi u punom dejstvu tvoj razum neće moći da je spreči.

Branu si postavila iz svoje Sekundarne ličnosti, a gradivni materijal joj je otpor prema seksu uopšte s jedne strane, i potreba da se dokažeš da nisi kurva, kao što si bila optužena, s druge strane. Ovako izgleda da nisi neverna svom starom partneru, iako si zapravo neverna na Primarnom nivou a takvo neverstvo je veoma duboko. Doduše, na tako površnom nivou gde si sa starim partnerom, neverstvo kao takvo je nemoguće, jer nema se kome biti veran. Na Primarnom nivou neverstvo je opet nemoguće, jer tu postoji samo ljubav – sada prema jednom, sutra eventualno prema drugom. Neverstvo se može definisati kao rascep ljubavi na nižem nivou, na Primarnom nivou ono ne može da postoji.

Iz ovoga zaključujem da je Sekundarna ličnost proizvela Platonsku ljubav. Kako onda ona može biti odraz Primarnog?

Pogrešno postavljen koncept doveo te je do prividnog paradoksa. Nije Sekundarna ličnost proizvela Platnosku ljubav, jer to je po samoj prirodi stvari nemoguće. Sekundarna ličnost je postavila brane i ograde te je tako, skrenuvši prirodni tok, ljubav neminovno prešla na oblik netelesnog, duhovnog. Ljubav je uvek odraz Primarnog, a u ovu struju jake i čiste ljubavi uplovili ste zahvaljujući lomu koji si doživela, a slomila se tvoja Sekundarna ličnost, odnosno onaj deo nje koji je gajio i podržavao iluziju da si još uvek u velikoj ljubavi sa svojim zvaničnim muškarcem. Kroz taj slomljeni deo, kao kroz porušeni zid, ukazala se Primarna ličnost u punom sjaju, jer odbacila si masku i naučene poze, a to je privuklo i otvorilo tvog (duhovnog) ljubavnika da pristane na sve uslove (koje ipak postavljaš), jer oseća da iz tebe zrači Istina. Šteta je ipak što nisi u ovoj situaciji naišla na pročišćenu osobu, koja bi samim svojim prisustvom ubrzala tvoj proces očišćenja, jer tada bi konačno ostvarila dugo traženi ideal. S druge strane, ovo što ti se trenutno dešava predstavlja veoma vredno iskustvo Duha, čak i da ne istrajete u ovome dovoljno dugo da bi se krajnji i konačni cilj ostvario.

No comments:

Post a Comment